×

"Singing makes life more beautiful, singers make the life of others more beautiful"

Zoltán Kodály

Calendar

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Misék az Andokból

zene-haza
Category
Koncertek
Date
November 17 2023 19:30
Venue
Magyar Zene Háza

Advent harmadik vasárnapján a Magyar Zene Házában Dél-Amerika, és azon belül is főképp az Andok népeinek hagyományos karácsonyi zenéjéé a főszerep. Két misét – Ariel Ramírez: Missa Criolláját és magyarországi ősbemutatóként Mario Godoy Aguirre ecuadori népzenekutató-zeneszerző ecuadori kreol miséjét – adja elő egy sokszereplős zenész-és énekes válogatott, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Los Andinos, és Szélpál Szilveszter, illetve Kiss-Balbinat Ádám énekesek. A két mű között a Los Andinos játszik karácsonyi dallamokat az Andokból.

1.műsorszám

Ariel Ramírez: Misa Criolla

Az est első műsorszáma Ariel Ramírez: Misa Criollája lesz. Ariel Ramírez a Buenos Airestől északra, a Rio Paraná folyónál fekvő Santa Fében született, és 19 évesen kezdett tanítani egy vidéki hegyi településen. Ott kezdte el lenyűgözni az indiánok, gauchók és kreolok zenéje, amely azóta is a legtöbb zenéjének ihletője. Az 1950-es évek elején a bécsi akadémián és a madridi Spanyol Kultúra Intézetében tanulmányozta hivatalosan a népi hagyományokat. Amikor Ramírez visszatért Argentínába, elkezdte gyűjteni az andoki népdalokat, amelyek közül később sokat kiadott és felvett. Több mint 400 népies stílusú dalt komponált, amelyek közül néhányat olyan művészek vettek fel, mint Plácido Domingo, José Carreras és José Cura tenorok. 1963-ban, miután a II. vatikáni zsinat engedélyezte a népnyelvű misefeldolgozásokat, Ramírez megalkotta a széles körben népszerű Missa Criolla című művét a hagyományos liturgikus szöveg spanyol fordítására. A kompakt mise minden egyes tétele sajátos népi anyagra, különösen táncritmusokra épül: a Kyrie-t az észak-argentínai szigorú vidala-baguala, a Gloria-t az ugyanonnan származó carnavalito és yaraví, a Credo-t a közép-argentínai megszállott chacerera trunca, a Sanctus-t a szinkópás bolíviai cochabambino, az Agnus Dei-t pedig a déli pampák jellegzetes stílusában komponálta.

2. műsorszám

Karácsonyi dallamok az Andokból a Los Andinos előadásában

3. műsorszám:

Mario Godoy Aguirre ecuadori népzenekutató-zeneszerző Misa de Chimborazocímű ecuadori kreol miséje – magyarországi ősbemutató.

Előadók: Az andoki népzene legfontosabb magyar interpretálója, az 1982 óta létező Los Andinos, Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alma Mater Kórusából, illetve a közelmúltban végzett fiatal muzsikusok közül válogatott együttes. Illetve két énekes: Kiss-Balbinat Ádám népzenész, népdalénekes. Valamint Szélpál Szilveszter szegedi magánénekes, szólista.

Vezényel:

Kocsis-Holper Zoltán

 

Forrás: Magyar Zene Háza

 
 

Powered by iCagenda